Dette bør du vite før du investerer i utleiebolig

Dette bør du vite før du investerer i utleiebolig

Å investere i en utleiebolig er blitt mer og mer populært med årene. Det er blitt en ekstra inntekt for mange, og det er mange som også driver med dette på fulltid.

Ved å leie ut bolig får man en ekstra inntekt, men om man ikke har pengene der og da til boligen, så må man ta opp lån. I tillegg kreves det vedlikehold og man må være tilgjengelig for leietaker når det oppstår uforutsette situasjoner.
Ved å leie ut bolig kan man tjene penger på to måter. Leieinntekter og prisstigning. Ved å investere i en utleiebolig kan man tjene mye penger, men det er også en viss risiko. Risikoen kan være at boligen faller i verdi.

Før man investerer i en utleiebolig er det viktig å tenke seg godt om, og vurdere en rekke punkter slik at man ikke kjøper katta i sekken og angrer i ettertid.

Kostnader som er fradragsberettigede

Når man leier ut bolig har man en rekke kostnader som man kan trekke fra på skatten. Det er lurt å være klar over hvilke kostnader som er fradragsberettigede, ellers kan man tape penger.

Den viktigste kostnaden og den man kanskje kan trekke mest av på skatten, er rentene på lånet man tar opp. Rentene utgjør en stor del av leieinntektene og skriver man ikke dette opp kan man tape noen tusen kroner.
En annen kostnad er felleskostnadene til borettslaget eller sameiet. Felleskostnadene kan utgjør flere tusen kroner i måneden, og det vil utgjøre en stor del av leieinntekten.

Andre avgifter som er fradragsberettigede og som er lette å glemme, er eiendomsskatt og kommunale avgifter. Om man har TV, internett og strøm inkludert i leien kan man føre opp disse også. Annonsering, vedlikehold og forsikring er også fradragsberettiget. Men vedlikehold gjelder ikke om man gjør det for å øke standarden på boligen.

Relevant Lesestoff: DN – Slik får du låne mer.

Ny eller brukt bolig

Et viktig punkt å vurdere om man skal investere i utleiebolig, er om man skal kjøpe ny eller brukt bolig.

Ny bolig er dyrere blant annet fordi det er satt strengere krav og reguleringer. Kjøper man en ny bolig slipper man dokumentavgiften som ligger på 2,5 prosent. Kjøper man en ny bolig slipper man gjerne unna masse vedlikehold da boligen er helt ny. Om det lønner seg med ny eller brukt bolig vil avhenge av leieprisen.

  • Ny bolig har strengere krav/reguleringer.
  • Slipper mye vedlikehold på nyere boliger.
  • Brukt bolig er billigere.

Skatt

Om man eier en utleiebolig må man skatte på inntektene, verdien og et eventuelt salg.

Man skatter på det beløpet som gjenstår etter kostnadene. Eier man mer enn fem utleieboliger vil skatten blir høyere enn om man eier 1–4 utleieboliger. Men det finnes også unntak som gjør at man slipper skatt.

Leier man ut mindre enn halvparten av boligen, og man selv bor der, er leieinntekten skattefri. Men da vil man heller ikke få fradrag fra kostnadene.

Sentralt eller avsidesliggende

Når man skal investere i en utleiebolig er det viktig å tenke på hvor man vil at boligen skal ligge.

Det er ingen hemmelighet at om man leier ut i de største byene vil man få mer i leieinntekter. Men til gjengjeld kan det være mye dyrere å kjøpe en bolig nettopp i byene. En bolig som ligger i kort avstand til skole, butikker osv. vil være mer attraktiv enn boliger som ligger langt unna det meste.

Vær forberedt

Utleieboliger blir sett på som en sikker investering. Boligen kan stige i verdi, og man får leieinntekter som kan dekke inn lånet. Det er også høy etterspørsel etter utleieboliger, spesielt i byene.

Dette kan snu fort. Før man investerer i en utleiebolig er det viktig å være forberedt på at ikke alt går på skinner. Sett opp regnestykket og vær forberedt på at renten for eksempel kan stige og at boligen kan falle i verdi.

Man bør alltid tenke seg om

Det er viktig å tenke seg godt om før man investerer i en utleiebolig. Det å leie ut bolig kan være svært lønnsomt, men det er også en gitt risiko ved dette.

Det er viktig å sette opp et regnestykke som tar høyde for utfordringer og uforutsette ting. Det er også viktig å vurdere hvor boligen skal ligge, da dette kan ha mye å si for hvorvidt man får leid den ut eller ikke.